kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۹۹۴۴
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۴
فعال اقتصادی درباره تحولات بازار مهم صادراتی ایران هشدار داد

حفظ تجارت تهران- بغداد  در گرو چاره‌اندیشی برای ارز دو نرخی‌ در عراق

 
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق گفت: برای حفظ تجارت با عراق باید چاره‌ای برای رفع دو نرخی بودن ارز در عراق بیندیشیم ‌و این مشکل را رفع کنیم.
به گزارش خبرگزاری‌ها، جهانبخش سنجابی شیرازی، دیروز در سومین نشست شورای سیاست‌گذاری‌های همکاری‌های ایران و عراق اظهار داشت: براساس سیاست‌های فدرال رزرو آمریکا تجار عراقی نمی‌توانند برای تجارت با ایران و کشورهای روسیه و سوریه از ارز رسمی استفاده کنند و این موضوع از سال گذشته ایجاد شده و به عبارتی نمی‌توانند ارز حاصل از صادرات نفت را در تجارت با ایران استفاده کنند و باید از ارز آزاد استفاده کنند که در مواردی تفاوت نرخ این دو ارز بین هشت تا ۲۰ درصد است.
او ادامه داد: همچنین تعدادی از بانک‌هایی که در چارچوب تحریم‌های آمریکا عمل نکرده‌اند از سهمیه تخصیص ارز خارج شده‌اند و لذا بانک مرکزی عراق توزیع ارز در بازار عراق را محدود و از ۲۰۰ میلیون به 48 میلیون دلار کاهش داده است.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق افزود: از ژانویه ۲۰۲۴ نیز بانک مرکزی عراق مصوب کرده برای معاملات داخلی خرد و کلان باید از پول رایج این کشور یعنی دینار استفاده شود و نباید از ارز استفاده کرد. این موضوع نیز مشکلاتی را برای تجار ما در عراق به‌وجود می‌آورد. 
سنجابی اعلام کرد: سامانه‌ای مانند سامانه نیما در عراق، برای تخفیف ارز به فعالان تجاری این کشور ایجاد شده که براساس آن اطلاعات تجاری در آن بارگذاری می‌شود تا ارز به آنها اختصاص یابد. همچنین از ژانویه 2024 مصوب شده است که پول‌های رایج غیرملی را در داخل عراق استفاده نشود و برای این کار جرم انگاری نیز در نظر گرفته شده است؛ بر این اساس تمام مبادلات چه خرد و چه کلان براساس پول ملی انجام خواهد شد.
وی اطلاع داد: عراق با کشورهای ترکیه و امارات نیز توافقات دوجانبه‌ای امضا کرده که مبادلات تجاری با یکدیگر براساس پول‌های ملی خودشان انجام شود. براین اساس حتی عراق در مبادلات خارجی خود نیز به دنبال استفاده از پول ملی است.
ضرورت تدبیر 
درباره تحولات ارزی عراق
دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق گفت در عراق هر دلار؛ 132 هزار دینار  در بازار رسمی و در بازار آزاد 153 هزار تا 168 هزار دینار است یعنی تفاوت نرخ ارز رسمی در این کشور هشت تا 22 درصد است.
سنجابی اظهار داشت: بر این اساس افرادی که می‌خواهند به عراق واردات داشته باشند و حواله دلاری یا یورویی به کشورمان از طریق صرافی‌ها انجام دهند صرافی نرخ حواله را براساس نرخ ارز در بازار آزاد محاسبه می‌کند که نرخ امروز آن به ازای هر دلار 1630 دینار است که در واقع در تجارت میان ایران و عراق 22 درصد ارزش پول صادراتی از بین خواهد رفت.
او افزود: عراقی‌ها نیز برای واردات از ایران باید حدود 20 درصد گران‌تر وارد کنند که اگر فکری به حال این موضوع نشود آنها نیاز وارداتی خود را از کشورهای دیگر در آینده تامین خواهند کرد. در آینده ما کالاهایی می‌توانیم به این کشور صادر کنیم که صدور آن بیشتر از 20 درصد باشد تا بتواند چند نرخی بودن ارز در عراق را توجیه کند.
دبیر کل اتاق بازرگانی ایران و عراق ادامه داد: بر این اساس میانگین ارزش کالاهای صادراتی ما در مقایسه با سال گذشته پنج درصد افت داشته است. طرف عراقی هنوز فرصت جایگزینی ایران در بازار خود را پیدا نکرده است اما این به معنی آن نیست که فکری در مورد این موضوع نمی‌کند.
سنجابی تصریح کرد: برای حفظ تجارت با عراق باید چاره‌ای برای رفع دو نرخی بودن ارز در عراق بیندیشیم ‌و این مشکل که تجار آن‌ها در تجارت با ما باید از ارز بازار آزاد استفاده کنند را باید رفع کنیم. رایزنهای ایران باید با طرف‌های دولتی و خصوصی عراق وارد مذاکره و معامله شوند تا راهکاری برای دو نرخی شدن در عراق پیدا کنند. همچنین باید از فرصت‌های ناشی از افزایش درآمدهای نفتی و رشد بودجه عراق استفاده کنیم تا زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی ما فراهم شود.
تسهیلات برای حفظ بازار عراق
دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق گفت: با وجود اینکه بخش قابل توجهی از صادرات ما به عراق صدور خدمات فنی مهندسی بوده اما برخی از شرکت‌ها در صادرات این خدمات به عراق ضرر کردند که دلایل مختلفی مانند وجود مسائل امنیتی عراق و بدقولی شرکت‌ها مورد معامله بود اما استراتژی ملی ایران آن بود که شرکت‌های ایرانی از بازارعراق خارج نشوند. به همین منظور برای کمک به این شرکت‌ها تسهیلات بانکی نیز ارائه شد.
سنجابی افزود: در آن مقطع 216 میلیون دلار تسهیلات بانکی از طریق بانک توسعه صادرات در اختیار شرکت‌های صادر‌کننده خدمات فنی مهندسی قرار گرفت و با وجود تحریم‌های فصل هفت توانستیم در این کشور پروژه و ضمانت‌نامه
 بگیریم.
گفتنی است، به گزارش خبرگزاری فارس، «ودیع الحنظل»؛ رئیس انجمن بانک‌های خصوصی عراق شامگاه یک‌شنبه تاکید کرد که توافق اخیر بغداد با ترکیه درباره تامین مالی تجارت خارجی روند اجرای خود را طی می‌کند.
محمد شیاع السودانی؛ نخست‌وزیر عراق روز یکشنبه دستور تشکیل کمیته عراقی-ترکیه‌ای را با هدف سازماندهی تجارت و مشارکت استراتژیک بین دو کشور و حمایت از واردات تجار عراقی به دینار صادر کرده است.